InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Utorak, 16.10.2018 || Kontroling u hotelijerstvu - savladajte najnoviju verziju USALI standarda  |  Odabrani najbolji barmeni na Schweppes Mixology takmičenju  |  Carlsberg investira u Kronenbourg pivaru  |  Radissonovi planovi za rast  |  Belgrade Food Show početkom novembra  |  Početkom oktobra Beogradska nedelja restorana  |  TripAdvisor biće društvena mreža za ljubitelje putovanja  |  Karisma Hotels & Resorts od novembra upravlja Irotama Resortom  |  Na prodaju vranjski Navip sa nepokretnostima i opremom  |  Prvi "Festival srpske trpeze”  |  I u ovoj godini Plantaže nastavljaju sa priznanjima  |  Otkrivena pivara stara 13 hiljada godina  |  Metro prodaje Real hipermarkete, fokusira se na veleprodaju  |  Nastavlja se BarcaffèBarista Tour  |  „Trezno i oprezno- izaberi odgovorno“ povodom Svetskog dana odgovorne konzumacije piva  |  Zapažena prezentacija Zlatibora u Celju  |  Indijske investicije u hotelijerstvo Vrnjačke Banje i prestonice  |  Otvoren konkurs za sedmu generaciju Mladih lidera  |  Dejan Pejčinović novi COO Mona Hotel Management-a  |  Moguće da će cene piva rasti sledeće godine  |   ||
   

ZANIMLJIVOST: Otkrivena pivara stara 13 hiljada godina

17.09.2018
Arheolozi su u pećini u blizini grada Haife otkrili lokalitet za koji se smatra da je najstarije mesto za proizvodnju alkohola, od pre 13 hiljada godina.



Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji znamo, rekao je Dani Nadel, jedan od arheologa sa univerziteta u Haifi.

Nejasno je koja se tačno vrsta alkohola proizvodila tamo, kazao je Nadel, uz šalu da "nisu pronašli baš flaše piva". Arheolozi veruju da bi mogla biti reč o nekoj vrsti fermentisane kaše.

Kuvali su nešto što je sadržalo poštenu količinu alkohola, rekao je Nadel, objašnjavajući kako se priprema oslanjala na fermentisanje žitarica, što je i danas ključan proces u proizvodnji piva.

U pećini Rakefet, gde su arheolozi pronašli tragove zamrznutih žitarica u rupama na tlu, proizvodile su se tek manje količine alkohola.

Pećina je takođe korišćena za sahranjivanje mrtvih za vreme natufijske kulture, što su Nadel i drugi istraživači utvrdili tokom prethodnih iskopavanja.

Natufijska kultura je počela pre oko 15 hiljada godina na prostoru istočno-mediteranske regije. Izraelski istraživači veruju da se alkohol možda proizvodio kao deo ceremonije Natufijanaca.
 
Izvor; Hina
Foto: Menahem Kahana/AFP

Nazad
 

 
 
facebook 
 
back to top