InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Ponedeljak, 15.10.2018 || Kontroling u hotelijerstvu - savladajte najnoviju verziju USALI standarda  |  Odabrani najbolji barmeni na Schweppes Mixology takmičenju  |  Carlsberg investira u Kronenbourg pivaru  |  Radissonovi planovi za rast  |  Belgrade Food Show početkom novembra  |  Početkom oktobra Beogradska nedelja restorana  |  TripAdvisor biće društvena mreža za ljubitelje putovanja  |  Karisma Hotels & Resorts od novembra upravlja Irotama Resortom  |  Na prodaju vranjski Navip sa nepokretnostima i opremom  |  Prvi "Festival srpske trpeze”  |  I u ovoj godini Plantaže nastavljaju sa priznanjima  |  Otkrivena pivara stara 13 hiljada godina  |  Metro prodaje Real hipermarkete, fokusira se na veleprodaju  |  Nastavlja se BarcaffèBarista Tour  |  „Trezno i oprezno- izaberi odgovorno“ povodom Svetskog dana odgovorne konzumacije piva  |  Zapažena prezentacija Zlatibora u Celju  |  Indijske investicije u hotelijerstvo Vrnjačke Banje i prestonice  |  Otvoren konkurs za sedmu generaciju Mladih lidera  |  Dejan Pejčinović novi COO Mona Hotel Management-a  |  Moguće da će cene piva rasti sledeće godine  |   ||
   

Srbija: Promocija knjige “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”

24.05.2018
U Metro HoReCa Centru održana je juče promocija knjige "Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”. Ovo posebno delo govori o pripremanju hrane sa svim svojim kulturološkim, zdravstvenim i istorijskim aspektima i predstavlja podršku očuvanju tradicije i nematerijalne kulturne baštine Srbije. Autorski tim čine: Miodrag Ilić, autor knjige; profesor Dr Slađana Šobajić, autor predgovora i stručni saradnik; Kristina Gašpar, stručni saradnik i gastro urednik i Snežana Kitanović, stručni saradnik. 
 

Projekat prikupljana tradicionalnih recepata i objavljivanja knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, podržala je kompanija Metro Cash & Carry Srbija, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS). 
 
Za nas kao instituciju veoma je važno da prepoznamo ovakve projekte, koji imaju veliki značaj za turizam i ugostiteljstvo. Knjiga je važna za sve one koji uživaju u hrani i istoriji, za sadašnje i buduće generacije u zemlji, ali i van nje. Verujemo da će ova knjiga motivisati ugostitelje da uvrste neki od specijaliteta u ponudu. Hvala još jednom što ste nas uključili u ovaj projekat, rekla je tom prilikom Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije. 

Čitaoci će u ovoj knjizi moći da pronađu mnoga stara jela, koja se danas nalaze na granici zaborava, koja se mogu veoma retko poručiti u restoranima, a retko se spremaju i u krugu porodice. 

Autor se potrudio da ovom knjigom javnosti predstavi sve rezultate istraživačkog rada. Svest da o ishrani srpskog naroda ne posedujemo mnogo istorijskog, pisanog materijala, predstavlja razlog više da se ova tema obrađuje postupno i temeljno. METRO je prepoznao značaj ovog projekta koji je u direktnoj u vezi sa poslovanjem kompanije i pružio podršku autoru Miodragu Iliću da sačuva od zaborava deo kulinarske baštine naših predaka, rekao je Uroš Urošević Rukovodilac za odnose sa HoReCa kupcima u METRO Srbija i recezent  ove knjige. 

Knjiga sadrži oko 100 recepata iz svih krajeva Srbije, geografski podeljeno: severna Srbija (Vojvodina), istočna Srbija, južna Srbija, zapadna Srbija i centralna Srbija. U knjizi je opisan i kratak istorijat kulinarstva u Srbiji, kao i o značaju tradicionalnog pripremanja hrane (ispod sača, krčkanje, kuvanje, dinstanje...) za ljudsko zdravlje. Knjiga je objavljena na dva jezika, srpskom i engleskom.


Nazad
 

 
 
facebook 
 
back to top