InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Petak, 22.06.2018 || Restoran iz Modene ponovo izabran za najbolji na svetu  |  Demostranti u Barseloni žele manje turista   |  Hotelijerima su dosadili blogeri i influenseri  |  Grand Hotel & Spa dobitnik priznanja Superbrands za 2017/18.  |  Kontroling u hotelijerstvu - savladajte najnoviju verziju USALI standarda  |  Turoperatori sa Malte prvi put u Beogradu   |  Udruženje pivara vodi na Oktoberfest  |   Starbucks zatvara 150 kafeterija širom sveta  |  Limitirana serija Heineken limenki  |  Delta holding dostavlja ponudu za Sava Centar  |  Obnovljeni Hotel Argosy dočekao sezonu  |  Obaveštenje za vlasnike privatnog kategorisanog smeštaja  |  IHG lansirao novi premijum brend - voco   |  Rekordna prodaja piva u Nemačkoj  |  Zvanično otvarone letnja sezona u hotelu Kempinski Adriatic  |  Nove franšizne jedinice Surf’n’Fries u Kuvajtu, Indiji i Australiji  |  Kafići u Australiji služe kafu sa brokolijem  |  Besplatna edukacija za desetine ugostitelja  |  Dokaz vrhunskog kvaliteta za Tikveš vino Barovo  |  Predstavljena platforma "Coca-Cola mladima"  |   ||
   

Srbija: Promocija knjige “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”

24.05.2018
U Metro HoReCa Centru održana je juče promocija knjige "Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”. Ovo posebno delo govori o pripremanju hrane sa svim svojim kulturološkim, zdravstvenim i istorijskim aspektima i predstavlja podršku očuvanju tradicije i nematerijalne kulturne baštine Srbije. Autorski tim čine: Miodrag Ilić, autor knjige; profesor Dr Slađana Šobajić, autor predgovora i stručni saradnik; Kristina Gašpar, stručni saradnik i gastro urednik i Snežana Kitanović, stručni saradnik. 
 

Projekat prikupljana tradicionalnih recepata i objavljivanja knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, podržala je kompanija Metro Cash & Carry Srbija, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS). 
 
Za nas kao instituciju veoma je važno da prepoznamo ovakve projekte, koji imaju veliki značaj za turizam i ugostiteljstvo. Knjiga je važna za sve one koji uživaju u hrani i istoriji, za sadašnje i buduće generacije u zemlji, ali i van nje. Verujemo da će ova knjiga motivisati ugostitelje da uvrste neki od specijaliteta u ponudu. Hvala još jednom što ste nas uključili u ovaj projekat, rekla je tom prilikom Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije. 

Čitaoci će u ovoj knjizi moći da pronađu mnoga stara jela, koja se danas nalaze na granici zaborava, koja se mogu veoma retko poručiti u restoranima, a retko se spremaju i u krugu porodice. 

Autor se potrudio da ovom knjigom javnosti predstavi sve rezultate istraživačkog rada. Svest da o ishrani srpskog naroda ne posedujemo mnogo istorijskog, pisanog materijala, predstavlja razlog više da se ova tema obrađuje postupno i temeljno. METRO je prepoznao značaj ovog projekta koji je u direktnoj u vezi sa poslovanjem kompanije i pružio podršku autoru Miodragu Iliću da sačuva od zaborava deo kulinarske baštine naših predaka, rekao je Uroš Urošević Rukovodilac za odnose sa HoReCa kupcima u METRO Srbija i recezent  ove knjige. 

Knjiga sadrži oko 100 recepata iz svih krajeva Srbije, geografski podeljeno: severna Srbija (Vojvodina), istočna Srbija, južna Srbija, zapadna Srbija i centralna Srbija. U knjizi je opisan i kratak istorijat kulinarstva u Srbiji, kao i o značaju tradicionalnog pripremanja hrane (ispod sača, krčkanje, kuvanje, dinstanje...) za ljudsko zdravlje. Knjiga je objavljena na dva jezika, srpskom i engleskom.


Nazad
 

 
 
facebook 
 
back to top