InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Subota, 18.08.2018 || Sve brojniji imućniji gosti   |  Kontroling u hotelijerstvu - savladajte najnoviju verziju USALI standarda  |  Kompanija Miele ostvarila rast prometa  |  Heineken organizovao besplatan prevoz tokom Beer Festa  |  Belgijski novinari u poseti našoj zemlji  |  Zabeležen rast potrošnje hrane i pića  |  Meksički kuvari napravili najduži hot-dog na svetu  |  Nemačka proizvela više sladoleda od Italije  |  Apatinska Upravi saobraćajne policije donirala alkometre   |  Nadmetanje ćevabdžinica za učešće na manifestaciji "Smederevska jesen 2018"  |  Crna Gora sve privlačnija turistička destinacija  |  Poreska inspekcija zatvorila 10 beogradskih lokala u centru grada  |  KFC stiže i kod komšija  |  Kragujevac dobija Vinski Hab  |  Danas počinje 16. Beer fest  |  Apatinska reciklažom čuva planine  |  Nišvil oborio sve rekorde, više od 200 hiljada posetilaca  |  Proizvodnja i prodaja leda sve unosniji posao  |  Odloženo renoviranje Bristola  |  U Sarajevu sve više gostiju  |   ||
   

SAD: U kuhinji restorana Spyce rade - roboti

14.05.2018
Četiri studenta prestižnog američkog MIT univerziteta, koji su pre izvesnog vremena razvili robota koji šutira fudbaslku loptu, udružili su se sa šefom - nosiocem Mišelinove zvezdice kako bi otvorili restoran sa kuhinjom u kojoj veći deo posla obavljaju - roboti.
 
 
Spyce restoran zdrave brze hrane u Bostonu ima kuhinju sa sedam automatizovanih vokova za pripremanja hrane. Gost treba da odabere jedno od jela sa menija preko kioska sa touchscreenom, a zatim se svi sastojci - zeleniš, mahunarke, žitarice i ostale namirnice - automatski šalju u mašinski sistem vokova koja ih sortira i priprema.
 
Robotizovani vokovi koriste magnetnu indukciju za pripremu hrane i automatski se peru nakon svake porudžbine.
 
Koliko god to zvučalo zanimljivo i futuristički, vokovi ipak nisu predviđeni za proces pripreme namirnica za kuvanje, kao ni za reprezentativno serviranje. Stoga su u restoranu ipak zaposleni i radnici koji namirnice peru, seckaju i pripremaju za termičku obradu, kao i dva zaposlena koji pripremljenu hranu serviraju.
 
Studenti su poručili da roboti, iako sa potencijalom da u pojednim sferama zamene ljudsku snagu u budućnosti, ipak ne mogu i nemaju sposobnost da u potpunosti preuzmu procese, pa da samim tim nema ni bojazni da će zaposleni u restoranima postati suvišni.
 
Čuveni šef Daniel Boulud, nosilac Mišelinove zvezdice, kulinarski je direktor restorana Spyce. Kuhinja je otvorenog tipa, tako da je robotski šou definitivno deo sveukupnog iskustva prilikom posete restoranu.
 
Izvor i foto: engadget.com

Nazad
 

 
 
facebook 
 
back to top