InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Ponedeljak, 28.05.2018 || Heineken gledanje finala Lige šampiona  |  Hotel D10 otvoren u Zemunu  |  Novi hotel na Voždovcu   |  Trofej za najbolje autohtono crveno vino osvojio Vranac Premier   |  Superiornost u marketingu i digitalizacija u fokusu konferencije Marketing Summit  |  Tikveš Barovo crveno iz 2015. dobilo Platinum na Decanteru  |  Nagrada za Paviljon Knjaz Miloš u parku Bukovičke Banje  |  Promocija knjige “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”  |  Porast cena u hotelima i kampovima na obali  |  Hilton i Country Garden objavili strateško partnerstvo  |  Predsednica Vlade Srbije obišla Zaječarsku pivaru   |  Julius Meinl u borbi za bolji dan za nezbrinutu decu  |  VodaVoda uz košarkaške zvezde  |  Tehnomanija novi partner Super Kartice  |  Osnovana Hrvatska udruga turizma  |  Otvorene prijave za Delta Biznis Inkubator  |  Prvi Belgrade Bar Show   |  Dijamantu titula "Apsolutni lider kvaliteta"  |  Philip Morris pokreće konkurs za poboljšanje uslova rada u naučnim ustanovama  |  Blackstone prodaje udeo u Hiltonu  |   ||
   

SAD: U kuhinji restorana Spyce rade - roboti

14.05.2018
Četiri studenta prestižnog američkog MIT univerziteta, koji su pre izvesnog vremena razvili robota koji šutira fudbaslku loptu, udružili su se sa šefom - nosiocem Mišelinove zvezdice kako bi otvorili restoran sa kuhinjom u kojoj veći deo posla obavljaju - roboti.
 
 
Spyce restoran zdrave brze hrane u Bostonu ima kuhinju sa sedam automatizovanih vokova za pripremanja hrane. Gost treba da odabere jedno od jela sa menija preko kioska sa touchscreenom, a zatim se svi sastojci - zeleniš, mahunarke, žitarice i ostale namirnice - automatski šalju u mašinski sistem vokova koja ih sortira i priprema.
 
Robotizovani vokovi koriste magnetnu indukciju za pripremu hrane i automatski se peru nakon svake porudžbine.
 
Koliko god to zvučalo zanimljivo i futuristički, vokovi ipak nisu predviđeni za proces pripreme namirnica za kuvanje, kao ni za reprezentativno serviranje. Stoga su u restoranu ipak zaposleni i radnici koji namirnice peru, seckaju i pripremaju za termičku obradu, kao i dva zaposlena koji pripremljenu hranu serviraju.
 
Studenti su poručili da roboti, iako sa potencijalom da u pojednim sferama zamene ljudsku snagu u budućnosti, ipak ne mogu i nemaju sposobnost da u potpunosti preuzmu procese, pa da samim tim nema ni bojazni da će zaposleni u restoranima postati suvišni.
 
Čuveni šef Daniel Boulud, nosilac Mišelinove zvezdice, kulinarski je direktor restorana Spyce. Kuhinja je otvorenog tipa, tako da je robotski šou definitivno deo sveukupnog iskustva prilikom posete restoranu.
 
Izvor i foto: engadget.com

Nazad
 

 
 
facebook 
 
back to top